CE SE ȘTIE DEJA ÎN NEUROȘTIINȚE DESPRE CREIERUL ÎNDRĂGOSTIT ȘI TU NU ȘTII?

O multitudine de informații fascinante despre creierul nostru și despre multe feluri de dragoste umană provin de la oameni de știință curioși și de la noi tehnologii imagistice care permit o privire în interiorul vieții noastre, în interiorul creierului îndrăgostit și rănit – pentru a vedea ce se întâmplă acolo.
Însă, înainte de a pătrunde în tainele creierului îndrăgostit și părăsit e bine să discutăm despre conduita ce trebuie adoptată în momentul în care despărțirea devine efectivă.

CE TREBUIE ȘI CE NU TREBUIE SĂ FACI

Ce trebuie să faci?

  1. Să îl lași să te părăsească dacă ți-a comunicat că vrea o pauză.
  2. Să rupi orice legătură, pe orice canal de comunicare, cu el.
  3. Să îl ștergi din rețelele sociale unde interacționați în trecut.
  4. Să accepți durerea, să o consumi și să lași timpul să treacă.
  5. Să cunoști oameni noi, preferabil de sex opus, să flirtezi, să fii jovială fără a merge mai departe.
  6. Să ai grijă de tine, să investești în tine pentru că e cel mai bun moment.

Ce nu trebuie  să faci?

  1. Nu încerca să-i schimbi decizia, nu te isteriza, nu te lupta și în nici un caz nu implora. Lasă-l să plece.
  2. Nu rămâneți prieteni, nici măcar amici.
  3. Nu îl cauți absolut deloc, prin nici un fel de cale de comunicare.
  4. Nu îi răspunzi sub nici o formă dacă te caută după break-up, cel puțin în primele trei luni.
  5. Nu faci nici o aluzie la el printre prietenii comuni, iar dacă ei sunt curioși schimbi subiectul.
  6. Nu îți faci în următoarele luni o nouă relație pentru că nu ești vindecată și vei aduce suferință altei persoane.

No Contact – NC ESTE CONSIDERATĂ CEA MAI BUNĂ METODĂ DE A TRATA CU UN „EX” CARE A INIȚIAT UN BREAK-UP !

Prescurtarea NC vine de la „No Contact” și este unanim considerată de către specialiștii în relațiile de cuplu ca fiind cea mai bună și sigură metodă de a trata cu un „fost”.

Un aspect foarte important trebuie clarificat înainte de a merge mai departe. Dacă despărțirea s-a produs exclusiv din cauza ta pentru motive grave ce nu pot fi iertate cum ar fi înșelarea partenerului, abuz de alcool, jocuri de noroc, agresiuni, minciuni endemice, etc. atunci nimic din ce este scris mai sus nu trebuie aplicat.

În cazul în care vina îți aparține și vrei să mai ai o șansă cu respectivul partener atunci merită, chiar este recomandat să te lupți cu toată forța pentru a-l recâștiga, să insiști, să implori și dacă e cazul să te faci „preș” la ușa lui doar pentru a fi iertată și a-ți recupera iubirea. Apoi să îți repari greșelile și să nu le mai repeți. Dar dacă ruptura nu s-a produs dintr-o evidentă greșeală a ta atunci ține minte, oricât de greu îți este, singura soluție care te poate cu adevărat ajuta este NC, cu alte cuvinte ruperea oricărei legături cu fostul partener.

NC poate funcționa în unele cazuri și ca strategie de recuperare nu doar ca strategie de a uita. Există destule mărturii în acest sens chiar dacă nu există o garanție a succesului.

Pentru tine este extrem de important să înțelegi cum stă treaba cu tactica aceasta deoarece îți oferă trei lucruri importante:

  • îți oferă șansa să „te aduni”;
  • îți oferă privilegiul să te redescoperi;
  • îți oferă oportunitatea să-i dai și tu exact ce își dorește: separarea.

RELAȚIILE ROMANTICE AU UN TIMP AL LOR. UNUL SINGUR.

Este evident că la momentul ruperii relației ai încă multe de ales, chiar dacă nu îți dai seama. Poți alege să speri că se va întoarce și se va schimba pregătindu-te din toate punctele de vedere pentru acest lucru, deși cercetările recente arată că oamenii maturi se schimbă doar în proporție de maxim 25% și numai dacă vor.

Sau poți alege să închizi trecutul pentru a da uitării totul și să te pregătești pentru începutul a ceva nou. Fiecare relație în viață are un timp al ei, un timp de care partenerii trebuie să se bucure, să se respecte, să se iubească și să consolideze încrederea. Atunci când unul dintre parteneri sparge clepsidra acestui timp, nu mai există viitor.

Trebuie să conștientizezi faptul că decizia de rupere a relației a fost luată cu mai mult timp înainte decât crezi. Au existat semne prevestitoare însă faptul că ai iubit sincer te-a orbit pur și simplu. Și dacă nu se sfârșea acum se sfârșea în perioada următoare.
Iată câteva semne certe în ultima perioadă care arată că timpul relației expiră și cuplul s-a destrămat, se destramă sau se va destrăma curând:

  • în ultimul timp îți critica sau îți critică orice inițiativă și te trata cu sarcasm;
  • a amânat sau amână nu o dată întâlnirile stabilite găsind diverse motive (minciuni)
  • te ținea sau te ține într-o tensiune nervoasă punând presiune asupra comportamentului tău
  • te exploata sau te exploatează emoțional în așa fel încât să simți că nu-i poți spune nu la ce vrea el
  • în ultimul timp era sau este mai irascibil sau total absent din discuțiile despre tine.
  • te mințea sau te minte și acum aproape tot timpul în legătură cu banii, cu activitățile sale, etc..

Câtă încredere mai poți avea în viitor într-o astfel de persoană?

DETAȘAREA EMOȚIONALĂ ÎȚI VA LIMPEZI MINTEA

Indiferent de alegerea pe care o vei face, un lucru este clar: ai nevoie de o minte limpede și de un suflet cât mai puțin încărcat pentru perioada următoare.

Amiciția post-relație este un mare FAKE de care trebuie să te ferești. De ce? Pentru că tu persoana părăsită faci pe amica sperând ca el să se întoarcă iar el rămâne cu liniștea că nu te-a rănit prea tare astfel încât să îl urăști sau cine știe ce acte nebunești să faci.

Și mai grav este că te va plasa pe tine persoana părăsită într-o așa zisă „FRIEND ZONE” și te va percepe ca pe o prietenă nu ca pe o iubită. A prelungi comunicarea de genul „amici după” cu un „ex” pe care încă îl mai iubești este o mare naivitate și înseamnă suferință în plus.

Chiar vrei să ajungi în cea mai penibilă situație în care ajunge o persoană părăsită care nu folosește demnitatea? Chiar vrei să fii în peisaj la inevitabilul moment în care „fostul tău” își va găsi și se va afișa cu altcineva? Asta doar dacă ești masochistă cumva. Cine va avea cel mai mult de suferit în final?

Dacă te vei detașa emoțional vei putea opera mult mai bine în situațiile delicate, chiar și atunci când, dacă va fi cazul, vei negocia o reconciliere cu „ex”-ul. Detașarea emoțională va face mai ușoară și pornirea unei relații noi. Este mai ușor să pornești o relație nouă decât să recâștigi una veche. În plus, dacă nu reușești să cucerești pe cineva nu suferi la fel ca la sfârșitul unei relații deoarece nu ești deja legată emoțional de acea persoană. Detașarea emoțională este un mare avantaj pe care trebuie să-l obții.

TRANSFORMĂ-TE DIN TROFEU DE VITRINĂ ÎN VÂNAT

Atenție mare la cum vei reacționa dacă „fostul” te caută din nou la un moment dat fiindcă sunt șanse mari ca acest lucru să se întâmple. Dacă face acest lucru la scurt timp după despărțire, nu știu, poate o lună, două, trei, înseamnă că vrea să se asigure că ești cât de cât în regulă, să-și vadă mai departe de drumul lui și nu că ar vrea să se întoarcă. Deci, în mod rațional, nu ar trebui să îți pese de așa ceva și cel mai bine e să îi ignori apelurile și mesajele.

Gândește realist în legătură cu acest aspect. Sunt atâtea momente frumoase în viața cuplurilor de care ar putea să profite cum ar fi Valentine Day, Dragobete, Crăciun, Revelion, ziua de naștere a ta, a copilului, a părinților, orice altă amintire plăcută fixată într-o zi anume, etc. încât dacă ar vrea să revină ar face tot posibilul să lege reîntoarcerea de astfel de evenimente. Dacă nu o face înseamnă că îi pasă puțin spre deloc de tine.

Dacă te vrea cu adevărat înapoi va profita din plin de ocazii. Va insista și te va face să înțelegii din plin acest lucru. Dacă nu-i răspunzi la telefon va trimite mesaje, va trimite atenții, cadouri, flori, dulciuri, lucruri care îți făceau plăcere. Asta doar dacă te vrea cu adevărat înapoi.

Chiar și așa nu trebuie să te arăți deloc entuziasmată și extaziată fiindcă nu ai de ce. Dacă te pui din nou pe tavă cu un măr în gură pentru el, dacă faci această eroare și vă împăcați va avea din nou postura dominantă în cuplu și vei fi din nou jucăria celui care te-a părăsit. În mintea lui se va inocula ideea că poate pleca și se poate întoarce oricând vrea el la tine. Ca să nu mai spunem că te va considera o persoană foarte slabă.

Este vital să înțelegi că într-o astfel de situație „de revenire” din acel moment tu ești „cocoșul”. Tu ești cea care vei face regulile, cel puțin la început, până când situația relației se va echilibra. Nu aș vrea să-ți faci totuși speranțe în acest sens deoarece astfel de cazuri sunt foarte rare, extrem de rare în viața reală. Majoritatea despărțirilor sunt definitive. Țineți tot timpul în minte ideea conform căreia nu ai fost părăsită pentru că ai făcut ceva greșit ci pentru că partenerul tău nu era pregătit să aibă relația pe care o doreai.

Deci practic, cel mai bun lucru pe care îl poți face atunci când cineva te părăsește este să accepți și să îl lași să te părăsească. Faptul că „nu te zvârcolești în chinuri”, puterea de a-l ignora total și a-ți vedea de viața ta, faptul că nu va mai știi nimic de tine, etc. toate acestea îl vor incita și îl vor zgândării maxim.

Tu nu trebuie să provoci mila nimănui ci admirația. Chiar dacă la început îți vine să îți plângi de milă te sfătuiesc să nu jelești prea mult. Descarcă-te, adună-te și mergi mai departe. Când renunți să te zbați, îl lași să plece iar apoi imediat îl ignori ai cele mai mari șanse ca din trofeu de vitrină să devii vânat. Și nu doar pentru el. Este în natura umană să îți dorești întotdeauna să ai ce nu poți avea și să începi să apreciezi ceva abia atunci când pierzi acel ceva.

Așadar, dacă te-a lăsat , lasă-l și tu să se ducă. Nu îți mai pierde timpul și energia căutând miracole. Există desigur și din astea , dar sunt foarte puține. El a ales deja. Acum e rândul tău. Tu alegi dacă riști un pariu cu viața bazat pe miracole și tot tu alegi dacă un astfel de risc este sănătos pentru tine.

CE NE SPUN CERCETĂTORII DIN NEUROȘTIINȚE DESPRE DESPĂRȚIRE?

Când sentimentele sunt rănite, corpul reacționează împreună cu ele. Acesta este doar „dușul” rece din orele mici ale dimineții, când durerea unei inimi zdrobite este copleșitoare. Iar durerea fizică este la fel precum durerea emoțională, spun experții.

Creierul tău „interpretează” iubirea pierdută ca pe o pierdere a unei surse de plăcere. Și „inima sfâșiată” nu este nici o metaforă: chiar poți muri de o ”inimă sfâșiată” sau de ”inimă rea” cum se spune pe la noi în termeni populari. Ori poți să suferi un eveniment cardiac sever (dacă este temporar), numit chiar „sindromul inimii sfâșiate”. Oamenii plâng pierderea. Pierderea dragostei doare și face răni. O puteți vedea în creierul vostru.

Părăsirea în dragoste e un lucru foarte serios. Creierului tău nu-i place să-și piardă dragostea și cu atât mai puțin să fie părăsit. Experiența unei inimi sfâșiate de durere este la fel ca și sevrajul care apare în lipsa drogurilor.

Una dintre cele mai bune descrieri a evoluției experienței unei inimi ”sfâșiate” de dragoste romantică este un rezumat din 2006 al antropologului Universității Rutgers, Helen Fisher.

Lucrând în mare parte din munca psihiatrilor, Fisher presupune că există două etape principale asociate cu o relație romantică mortală și pe moarte, care este adesea precedată de infidelitățile și trădările unui partener.

În timpul stadiului de protest care apare imediat după respingere, sugerează Fisher, cei abandonați sunt, în general, dedicați câștigării iubirii înapoi. Ei disecă obsesiv relația, încercând să stabilească ceea ce a mers prost și fac strategii înverșunate despre cum să reaprindă romantismul iubirii pierdute.

Acești iubiți dezamăgiți dau deseori mesaje dramatice, umilitoare sau chiar periculoase, inclusiv invazii în casa, vehiculul sau locul de muncă al unui iubit – apoi fugind , doar să se întoarcă și să pledeze din nou.

Și folosesc telefon, sms, e-mail și scriu scrisori, pledând, acuzând și / sau încercând să-i aducă înapoi pe cei care i-au abandonat.

La nivel neurobiologic, scrie Fisher, etapa de protest se caracterizează prin activitatea neobișnuit de intensă, chiar frenetică, a receptorilor dopaminei și norepinefrinei din creier, ceea ce are efect de vigilență pronunțată similară cu cea găsită în animalele tinere abandonate de mamele lor.

Fisher declară că această etapă de protest pasională – dacă se dovedește a fi nereușită – se dezintegrează lent în cea de-a doua etapă a erupției cardiace – ceea ce ea numește „renunțare / disperare”.

Cu timpul, cel refuzat renunță la urmărirea partenerului care l-a abandonat. Apoi el sau ea trebuie să se ocupe de ceea ce rămâne: sentimente intensificate de neputință și lipsă de speranță.

„Drogați de durere, plângeți cel mai mult, stați în pat, priviți în spațiu, beți prea mult sau urmăriți televizorul”, scrie Fisher. „Sentimentele de protest și de furie se reîntorc intermitent, dar cei abandonați se simt mai degrabă profund melancolici.

Unii oameni în faza disperării și respingerii se sinucid. Alții mor de o inimă zdrobită. Unii dintre cei cu inima frântă de iubire mor din atacurile de inimă sau atacuri cerebrale cauzate de depresia lor.

Pe măsură ce partenerul abandonat își dă seama că împăcarea nu va veni niciodată, celulele din creierul mijlociu care produc dopamină își reduc activitatea, ducând la letargie, deznădejde și depresie „.

„Respingerea în dragoste este una dintre cele mai dureroase experiențe pe care le poate suporta o ființă umană”, spune Fisher.

Ea suspectează că astfel de reacții ale creierului devin moderate în timp, probabil prin proiectarea biologică și, probabil, pentru a ajuta la conservarea de sine.

Și dacă cei cu inima frântă sunt norocoși, vor întâlni pe cineva nou, iar procesele biologice (și emoționale) vor începe din nou.

DUPĂ CE IUBIREA TA TE-A PĂRĂSIT TU SUFERI ȘI IAR SUFERI. MERITĂ?

Nu e de mirare că te doare. Termeni cum ar fi durerea și înțepăturile intestinale nu sunt simple metafore. Ele sunt aproape universal folosite pentru a descrie experiența fizică a durerii emoționale.

Rănile încep în creier, dar le simți prin tot corpul tău. Când te afli în suferință, experimentezi un amestec de stres emoțional și senzații induse de stres în piept: stresul muscular, creșterea ritmului cardiac, indigestie și dificultăți de respirație.

De fapt, durerea emoțională implică aceleași regiuni ale creierului ca durerea fizică, sugerând că cele două sunt legate în mod inseparabil. Dar cum pot emoțiile să declanșeze senzații fizice? Când oamenii își rănesc sentimentele, ce se întâmplă de fapt pentru a provoca dureri fizice?

Cea mai mare legătură între corp și creier este hipotalamusul, prin sistemul nervos autonom (sau involuntar) care controlează multe din funcțiile noastre de bază, inclusiv ritmul cardiac, digestia, rata de respirație și excitarea sexuală.

Acestea sunt afectate de nervul vag – (un nerv cranian) care începe în tulpina creierului și conectează și transmite informații de la și spre gât, piept și abdomen.

Cercetările de la Universitatea din Arizona și de la Universitatea din Maryland ajută la explicarea modului în care chiar și o insultă emoțională poate declanșa o cascadă biologică. În timpul unei experiențe deosebit de stresante, cortexul cingular anterior, o regiune a creierului care reglează reacțiile emoționale, poate răspunde prin creșterea activității nervului vag.

Când nervul vag este suprasolicitat, poate provoca durere, greață – și sentimente și reacții ale intestinului.

După atâtea vești proaste aduse de cercetătorii din „științele creierului”, acestea fiind doar o mică parte din ele, vestea bună este că timpul va vindeca durerea, vei întâlni fără doar și poate pe altcineva și o nouă iubire îți va da din nou aripile pierdute. Tot ce pot să fac este acum să îți urez mult succes în noua epopee a vieții tale.