Oamenii trimit și interpretează subconștient semnale de comunicare provenite din postura corpului, gesturi, expresii faciale și mișcări ale ochilor.

Și dacă uneori, toate acestea trebuie analizate în cadrul unui context mai larg și nu individual, există totuși un singur loc unde toți avem puterea de a descifra și înțelege în mod conștient limbajul corpului: fața omului.

Nu vi se pare ciudat că toate simțurile umane, văzul, gustul, auzul, mirosul și pipăitul (când verificăm temperatura ne atingem pe frunte sau pe față, sic!), toate acestea sunt dispuse pe fața omului?

Fața omului este în realitate interfața dintre creier și mediul său extern. De aceea creierul și fața omului sunt subiectele „cele mai fierbinți” în înțelegerea limbajului trupului și a comunicării dintre oameni.

De altfel, după mai mult de 30 de ani de cercetare în domeniul comunicării umane, dr. Paul Ekman a dovedit că expresiile faciale ale emoțiilor umane nu sunt determinate cultural. Ele sunt universale în toate culturile umane, de-a lungul timpului și până azi și, prin urmare, sunt de natură biologică.

El a rezumat 43 de tipuri de mușchi faciali care, combinați în diverse moduri, au ca rezultat final șapte emoții universale

Șapte emoții universale: bucuria, tristețea, furia, disprețul, surprinderea, dezgustul și frica
Paul Ekman

Cele 7 emoții universale

 

Și dacă, la nivel conștient putem „mima” unele dintre aceste emoții ca expresii faciale fie pentru a impresiona, convinge sau minți pe cineva la nivel inconștient ele nu pot fi mimate. Creierul le trimite pe fața umană sub formă de micro-expresii iar acestea arată ceea ce se întâmplă cu adevărat în corpul, sufletul și mintea omului.

Aceasta înseamnă că se întâmplă ceva cu adevărat extraordinar în spatele „straturilor” de comunicare. Înseamnă că cea mai mare parte a „magiei” comunicării dintre oameni nu se întâmplă în „lumea vorbită” ci în „lumea tăcerii”, în spatele cuvintelor. În lumea în care „vinovatul de serviciu” este creierul.

Studiind această lume ascunsă a creierului, învățând să înțelegem mai corect și mai bine emoțiile reale ale celorlalți vom putea să-i înțelegem mult mai bine .

Și, având această putere de a detecta acele semne care ne arată ceea ce se întâmplă real în mintea celorlalți, îți vei permite:

  • Să identifici când trebuie să te retragi dintr-o conversație periculoasă înainte ca aceasta să devină urâtă sau violentă;
  • Schimbi subiectele atunci când cealaltă parte devine iritată sau își pierde răbdarea;
  • Să oferi pace și siguranță oamenilor care se tem sau sunt speriați;
  • Să te înconjori de oameni care simt dragoste, satisfacție, plăcere sau bucurie față de tine;
  • Să-i poți ajuta pe cei care au sentimentul că sunt dezavantajați, că pierd sau că sunt neajutorați;
  • Să descoperi și să prinzi un mincinos la locul de muncă sau în mediul social;
  • Să înțelegi dacă un zâmbet este cu adevărat autentic sau fals;
  • Să înțelegi dacă cealaltă persoană are o lipsă de respect însoțită de un sentiment de dispreț intenționat față de tine;
  • Să controlezi mai bine situațiile din mediul tău și să faci ajustări în consecință pentru a-ți atinge și îndeplini cele mai bune obiective ale tale.

Oamenii mint. Este foarte simplu. Și, dacă tot te confrunți cu minciunile lor atunci e bine să fii pregătit înaintea lor, chiar și pentru un conflict.

Iată cât de uimitor este cum învățarea de a recunoaște aceste emoții umane simple poate modifica și îmbunătăți drastic stilul tău de viață și poate aduce o mai bună claritate în interacțiunea umană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *