Marea majoritate a persoanelor educate își doresc să fie sau să devină un comunicator eficient. Comunicarea inter-umană este în strânsă legătură cu succesul personal și profesional. De ea depind aspecte foarte importante ale vieții cum ar fi relația de cuplu, cariera, relațiile de prietenie, etc.

Însă puțini înțeleg că a avea doar o bună comunicare verbală, a vorbi frumos, elevat și rafinat nu este suficient pentru a avea mai mult succes. E drept că, cel puțin în politică, arta oratoriei asigură succesul și votul în alegeri. Dar asta se întâmplă pe fondul unei lipse evidente de cunoștințe în ceea ce privește profunda comunicare inter-umană.

Desigur abilitatea umană de a vorbi, spre deosebire de aceea de a scrie, este naturală. Cu toate acestea societatea de azi, în care suntem pregătiți în permanență să ne dezvoltăm abilitățile de vorbire, funcționează, după părerea mea, pe standarde incomplete.

Suntem educați de mici copii, în familie și apoi în zeci de ani de școli, cu privire la importanța deosebită a unei bune comunicări. Mulți dintre noi trăim cu impresia că dacă am învățat să vorbim adecvat am învățat totul despre comunicare. Dar, nu e chiar așa. Alfabetul are 24 de litere care puse în anumite combinații te pot face să plângisă râzisă urăști sau să iubești.

Cine adună, calculează, combină și construiește astfel de modele și conexiuni? Cine oferă produsul final, cuvântul? Cine se află în spatele cuvintelor?

Da.Este vorba de cel mai mare regizor al vieții: „super-computerul” numit creier uman. În baza unei bogății de informații stocate, el face toate acestea mult mai rapid decât putem observa în mod conștient.

O face într-o ”lume tăcută”, subconștientă. Acea lume subconștientă în care procesează informațiile este o măsură naturală pe care creierul o ia pentru protecția noastră. Altfel, dacă am fi martori conștienți la viteza și milioanele de conexiuni pe secundă cu care lucrează, fără a fi foarte bine antrenați în acest sens, am deveni nebuni.

Călugării tibetani petrec ani de zile în meditație pentru a ajunge la starea Theta în care pot asculta în mod conștient mintea subconștientă.

Desigur, noi nu putem ajunge la performanțele lor Theta și nu ne putem compara de nici un fel cu ei. Asta fac ei toată viața, meditează, iar aceea este profesia lor: călugăr tibetan.

Dar, și pentru noi ceilalți, există soluții de a înțelege mai bine mintea subconștientă fără să fie nevoie de ani de formare. Corpul nostru face regulat acest lucru în fiecare noapte în somn.

Putem asculta în mod conștient mintea subconștientă. Și, ca să o spun și altfel, putem să o facem, putem să experimentăm, să avem astfel de experiențe cărora mulți din cei neinstruiți le spun halucinații. O putem face altfel spus fără droguri, nebunie sau somn.

Dacă ați face un mic exercițiu de imaginație în acest sens ați avea deja o primă mare revelație personală. Veți constata că creierul nu scoate doar produsul final al comunicării verbale, cuvântul.

El face cu mult mai mult. Trimite semnale specifice, unele conștiente iar altele inconștiente, pe față și în tot corpul. Și atunci, dacă ne amintim de modelul non-verbal de comunicare al profesorului de psihologie Albert Mehrabian care a arătat că limbajul trupului împreună cu vocea reprezintă 93% din comunicarea umană iar cuvintele în sine doar 7% apar o serie de întrebări cel puțin interesante.

Convingi pe ceilalți prin ceea ce spui sau prin modul în care o spui? Pentru că, în aceste considerente se pare că, nu ceea ce spui convinge ci felul în care o spui. Și asta pentru că, noi oamenii, comunicăm cu ceilalți „prin toți porii”.

Adevăruri despre minciuni și pierderi financiare

Pentru că, în aceste considerente se pare că, nu ceea ce spui convinge ci felul în care o spui. Și asta pentru că, noi oamenii, comunicăm cu ceilalți „prin toți porii”.

De aceea, limbajul corpului este un subiect fascinant, considerat întotdeauna o temă de top în interesul oamenilor care vor să se dezvolte personal.

Oamenii trimit și interpretează subconștient semnale de comunicare provenite din postura corpului, gesturi, expresii faciale și mișcări ale ochilor.

Și dacă uneori, toate acestea trebuie analizate în cadrul unui context mai larg și nu individual, există totuși un singur loc unde toți avem puterea de a descifra și înțelege în mod conștient limbajul corpului: fața omului.

Îi convingi pe ceilalți prin ceea ce spui sau prin modul în care o spui?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *