NeuroCoaching reprezintă o oportunitate cât și  o provocare, atât pentru omul modern cât și pentru ”antrenorii de creiere”. Provocarea însă este mult mai evidentă. Asta pentru că ”neuro” se referă la procesele neurologice adică la interacțiunea dintre sistemul nervos și creier.

Întrebarea cea mai comună care se ridică imediat în mintea persoanelor cu un simț mai dezvoltat al rațiunii și logicii este simplă. ”cum poți antrena pentru succes creierul?”.

NeuroCoaching-ul este, dacă vrei, povestea ta despre schimbare și succes. Succesul vine atunci când începi să gândești și să acționezi diferit pentru a-ți atinge obiectivele importante din viață. Atunci când începi să conștientizezi valorile tale și să lucrezi ”metacognitiv” la un nivel mai profund, realizând că metacogniția înseamnă ”cunoașterea cunoașterii”.

De aceea soluțiile succesului profund se află în ”coaching-ul coaching-ului” adică în procesul de NeuroCoaching. Este posibil ca numele ”NeuroCoaching” să provoace unele reacții din cauza asocierilor mentale pe care oamenii le fac și a întrebărilor care pe care le ridică mintea lor.

Însă NeuroCoaching este diferențiatorul potențial și înseamnă în mod fundamental doar un proces mai profund de coaching. Unul care ia în considerare ultima noastră înțelegere a minții umane și a modului în care ea funcționează. Un proces care are la baza sa cele mai recente descoperiri făcute de către cercetătorii din domeniile ”științelor creierului”, NEUROȘTIINȚELE.

Tot ce s-a descoperit în ultimii zece ani despre creier și funcționarea minții umane reprezintă mai mult decât tot ce s-a știut despre creierul uman de la începutul omenirii.

Până la urmă cunoașterea științifică nu înseamnă altceva decât studiul gândirii, al învățării și al organizării minții. Fiecare om este în același timp și propriul său dușman care se pune în calea succesului. Prin cunoașterea de sine te poți concentra pentru a elimina acel eu negativ care îți blochează de cele mai multe ori propriul succes.

Ca să înțelegi mai bine la ce te poate ajuta acest proces de transformare îți ofer câteva (doar câteva) lucruri importante pe care ar trebui să le cunoști despre NeuroCoaching:

Emoțiile se află în centrul antrenării. Nu poți lăsa emoțiile să te sacrifice și să te țină constant în viață în situații dificile. Într-adevăr, emoțiile sunt principalul combustibil pentru creier și de cele mai multe ori ”rațiunea e sluga emoțiilor” iar Antonio Damasio, cercetător în neuroștiințe, confirmă acest lucru: ”Nu suntem mașini gânditoare care simt, suntem mașini emoționale care gândesc, din când în când.”


Mindfulness – este instrumentul pe care va fi necesar să înveți să-l folosești. Lasă deoparte imaginea călugărilor budhiști în robele lor portocalii. Nu e vorba despre ei. E vorba despre tine dacă ești prezent în viața ta. Înseamnă să-ți crești gradul de conștientizare a ceea ce se întâmplă în interiorul tău dar și în jurul tău la momentul prezent, moment cu moment. Înseamnă să-ți exersezi ”musculatura” creierului pe focalizare și atenție. Să privești limpede la fluxul gândurilor, emoțiilor și modelelor tale de comportament. Și apoi vei putea face ceva să le îmbunătățești. Mindfulness este din ce în ce mai des utilizat în medicină pentru tratarea unor probleme clinice cum ar fi durerea cronică și psoriazisul unde există dovezi că are rezultate bune. În alte domenii cercetarea se află în faze timpurii. Iată câteva în care este studiat ca tratament: cancer, diabet zaharat, fibromialgie, recuperare după chirurgie, boli cardiace, hepatita, HIV, etc.


Cunoașterea de sine este un scop fără de sfârșit al omului. Socrate în urmă cu peste 2.000 de ani spunea ”Cunoaște-te pe tine însuți!”. Nefăcând acest lucru cum poți crede că-i poți cunoaște și înțelege cu adevărat pe cei din jurul tău? Cunoașterea de sine îți oferă oportunitatea de a putea să-ți crești dramatic încrederea în sine (self-esteem) și astfel să ai succes în orice vei face.


Energia mentală este un lucru cât se poate de real. Impactul energiei asupra motivației și voinței este fundamental pentru că se răspândește în tot corpul. Nu ești o mașină (robot) cu inteligență artificială ești un sistem biologic care are nevoie de hrană, apă, somn, etc. Toate aceste lucruri creierul le convertește în gândire, în energie, în succesul tău de zi cu zi. Dacă nu înveți să gândești eficient declanșezi stresul, îți pierzi energia și eșuezi rapid în orice ai vrea să faci. Asta pentru că ar trebui să știi că organul care consumă cea mai multă energie din corp este creierul: peste 20% din energia corpului îi revine zilnic acestuia.


Antrenarea și rafinarea abilităților pentru creșterea performanțelor și succesului propriu. Mesajul genetic cu care venim pe lume este foarte bogat și îl dezvoltăm continuu de-a lungul vieții. Mecanismele de copying și neuronii oglindă sunt minunate și ne-au ajutat să evoluăm de-a lungul vremii. Ne naștem cu foarte multe înclinațiiharuridaruritalentechemări și atracții, etc. pe care le numim Dar, pe câte dintre acestea le transformăm de-a lungul vieții în măiestrieiscusințăîndemânareetc. astfel încât să avem ”capacitatea de a face totul cu ușurință și iscusință” , pe câte le transformăm prin antrenare continuă în abilități? Oare faptul că am aptitudinea umană de a vorbi ca ceilalți mă face și să am abilitatea de a fi un excelent speaker?


Echilibru în luarea deciziilor. Poți înțelege și învăța că prea multă emoție ori prea multă rațiune în deciziile tale îți pot face rău. Oamenii nu pot lua decizii pur raționale la fel cum nu pot lua doar decizii emoționale. Spre exemplu deciziile financiare nu pot fi pur raționale atâta timp cât ele sunt legate de neliniști, lăcomie și percepții distorsionate. În cazul acestor decizii se activează în regiuni diferite din creier atât zona ”speranței de a câștiga” cât și cea a ”fricii de a pierde”. Așa că având în vedere descoperirile psihologului israelian Daniel Kahneman, laureat al premiului Nobel, care a demonstrat că ”frica omului de a pierde este de două ori mai mare decât oportunitatea de a câștiga” lucrurile nu mai sunt deloc simple. Iar fără un ”echilibru între emoție și rațiune” pot deveni chiar foarte complicate.


Neurofeedback (EEG Feedback) Oamenii pot învăța creierul cum să își construiască propria fericire și toate celelalte sentimente pozitive. Un factor esențial în atingerea obiectivelor de succes în viață este starea în care se simte omul sau altfel spus dispoziția sa. Antrenamentul mental pe care îl oferim folosind aplicații și tehnologii cutting-edge are la baza biofeedback-ul – o metoda care folosește mintea pentru controlul unei funcții a organismului care in mod normal este reglata automat (ex. temperatura corpului, frecvența cardiacă, fericirea și plăcerea, etc.) sporind producția de unde cerebrale de înaltă frecvență ( gamma) din partea mediană a cortexului prefrontal. Astfel starea de bine, plăcerea de a trăi, o motivație crescută, o memorie excelentă și obținerea unor performanțe de vârf în toate aspectele vieții devin lucruri de normalitate pentru client.

Îmbunătățirea proceselor de lucru la nivel metacognitiv Vei lucra cu metacogniția. Metacogniția nu este altceva decât ”cunoașterea cunoașterii”. Practic lucrezi la procesele cognitive pe care le utilizezi pentru a lucra cu procesele cognitive sau altfel spus conștientizarea proceselor gândirii, ”gândind despre gândire”. Folosind metacogniția vei putea mult mai ușor să identifici sau să activezi capacitățile, tacticile și procesele specifice pe care le vei utiliza pentru atingerea scopurilor sau obiectivelor de succes.

Desigur, una dintre întrebările principale pe care și le pun oamenii citind toate acestea este legată de costul investiției pe care trebui să-l facă clientul pentru a intra într-un astfel de proces transformativ.

Însă înainte de a discuta despre bani e bine să știi că un astfel de program poate fi achiziționat doar în anumite condiții. Avem un proces standardizat de selecție a clienților prin care ne asigurăm că aceștia corespund unor indicatori de bază pentru performanță fie personală fie în cariera profesională.

Apoi urmează un proces de evaluare în urma căruia concluzionăm dacă persoana care dorește să parcurgă programul ” este ok ” astfel încât tehnicile, tacticile și instrumentele de antrenament să producă beneficii la capacitate maximă pentru acea persoană sau ”e prea târziu” din anumite considerente.
Abia după acest proces de evaluare vom discuta despre prețul pachetului de antrenament. Prețul este cuprins între 50 EUR – 250 EUR / sesiune și se stabilește în funcție de: complexitatea cazului, instrumentele și/sau echipamentele utilizate în procesul de pregătire, numărul de sesiuni din pachet.

Acest proces nu este un training la sală unde plătești un trainer ”care dă bine” cu 250 EUR și după o săptămână ți-a mai rămas în minte  doar ce ”drăguț” și ”tare” a fost trainerul.

Acesta este un proces de transformare one-to-one sau one-to-small group (max. 4 persoane) în cazul executivilor din corporate business, un proces în care ”antrenorul de creiere” dar și clientul depun împreună o muncă uneori foarte dificilă și solicitantă din punct de vedere mental.

Pentru că numai prin exersare și antrenare, noile ”setări” pentru succes pot fi implementate. Conduitele comportamentale se dezvoltă în timp, au stadii de evoluție diferite iar identificarea și localizarea conexiunilor ce trebuie modificate în relația creier – succes solicită uneori un efort mental uriaș din partea ”antrenorului de creiere” și o colaborare deschisă din partea clientului.

Dar, odată identificateantrenate și rafinate ele se vor re-loca acolo unde pot produce cele mai bune beneficii, în inconștient și atunci performanțele în atingerea succesului vor funcționa în modul ”pilot automat”. Iar rezultatele procesului de transformare vor fi pentru tot restul vieții clientului.

De aceea dacă dorești cu adevărat să atingi succesul în orice capitol al vieții tale personale ori profesionale poți lua legătura cu noi scriindu-ne la adresa [email protected], dar… ai grijă să nu fie ”prea târziu”.