Setul de 12 abilități prelucrate ce trebuie rafinate în noul leadership

În actuala economie digitală e nevoie de lideri extremi de adaptabili, morali, flexibili și creativi. Aceștia trebuie să aibă capacitatea și abilitățile necesare pentru a-și menține aceste importante atribute într-o economie globală foarte diversificată.

Dacă sunt foarte bine antrenați liderii vor putea face față cu succes diverselor provocări aduse de competitorii digitali care au început să fie din ce în ce mai mulți în toate ramurile economiei globale. Competiția devine din ce în ce mai intensă.

Serviciile de azi devin din ce în ce mai inteligente, mai digitale și de asemenea mai ”conectate”. Nu toate serviciile conectate prin cloud spre exemplu sunt virtuale. Amazon, pizzeriile Domino, Uber sunt doar câteva mari companii cu servicii de retail care nu sunt virtuale dar sunt conectate.

Confruntat cu o cantitate pur și simplu uriașă de date și informații cu care ia contact zilnic, creierul liderului se află într-o confuzie permanentă și într-un pericol potențial de a ceda nervos. Creierul nu poate procesa eficient aceste cantități vaste de date aduse de către tehnologia digitală astfel încât să ia decizii bune într-un timp scurt.

În trecut liderii aveau controlul total în ceea ce privea accesul la informațiile din companie sau piață și la capacitatea de a le utiliza eficient în lucrul cu oamenii săi.

Stăpânind informația liderul putea realiza ușor procesul de conducere a oamenilor pentru că aceștia aveau nevoie de informație.

Astăzi, transparența și tehnologia digitală au schimbat radical lucrurile. Oamenii au acces la tot felul de informații, rapoarte, evaluări, etc. publicate în mediul on-line având posibilitatea de a înțelege mai bine lucrurile și chiar de a-și rezolva singuri unele probleme.

Este foarte clar că vechile strategii de conducere în leadership nu mai dau astăzi rezultatele scontate în condițiile în care informațiile sunt în majoritatea lor transparente și în general se publicate în mediul on-line.

Astăzi, în era digitală, secretele liderilor din trecut se află aproape la îndemâna oricui și oricine poate trăi cu credința falsă că poate fi un lider de excepție.

Explozia în mediul on-line a informațiilor și modul facil în care se poate ajunge la ele nu creează sub nici o formă o egalitate reală de șanse, cum s-ar spune și cum le place multora să creadă. Este doar o aparență. Dar atenție, nu pentru mult timp.

Generațiile ”Y” și ”Z” vin deja rapid din urmă. Chiar dacă sunt dezavantajați de vârstă au marele avantaj că se descurcă foarte bine în competiția digitală. Au o gândire mult mai rapidă și orientată către exploatarea oportunităților. Pot colecta și administra mai bine cantități mari de date și bineînțeles au și energia dată de o vârstă mai mică.

Și cum în business vorbim de încasări, de profit și de globalizare, atunci de ce ar rămâne un lider clasic și neadaptat  pe poziție în condițiile în care consumatorii, piața sau companiile evoluează către alte cerințe?

Este foarte clar că liderii din ziua de azi care nu au început procesul de adaptare la cerințele oamenilor din economia digitală vor deveni foarte repede irelevanți în business și își vor pierde statutul. Liderii de ”ieri” nu mai pot fi la fel nici azi și nici mâine. Iată de ce este nevoie de adaptare:

LIDERII ÎN TRECUT

LIDERII ÎN PREZENT

ACCES LA INFORMAȚIE În trecut cei mai buni dintre ei erau considerați aceia care erau experți în accesarea informației pentru a rezolva problemele ADMINISTRARE A INFORMAȚIEI Astăzi și de azi înainte vor fi buni doar cei care, din uriașa cantitate de date și informații, vor avea capacitatea de a selecta și prezenta celor interesați doar informațiile clarerelevante și concrete.
ABILITATEA DE A RĂSPUNDE În trecut cei mai buni dintre ei se pricepeau să răspundă la întrebări. Ei dețineau informații la care ceilalți nu aveau acces și asta îi ajuta în conducere. ABILITATEA DE A PUNE ÎNTREBĂRI Astăzi și de azi înainte vor fi buni doar cei care vor învăța foarte bine să adreseze întrebări. Doar în acest fel vor putea identifica probleme neconștientizate sau neașteptate descopăr in noi posibilități de rezolvare.

Astăzi sistemul de rezolvare a problemelor nu mai este chiar atât de simplu ca în trecut :

Întrebare – Răspuns = Rezolvare

A devenit mai sofisticat în rezolvarea problemelor acest sistem pe care îl utilizează noul lider. El trebuie să folosească un sistem nou bazat pe:

IDENTIFICARE Liderul trebuie, e foarte important, să-și folosească abilitățile pentru a identifica în mod real o problemă care este reală
ÎNCADRARE Liderul trebuie apoi să aibă un sistem de încadrare a problemei care să poată să ofere cel puțin o modalitate de rezolvare
REZOLVARE Liderul în final trebuie să aplice acea modalitate de rezolvare și să verifice dacă ea a fost eficientă și profitabilă

Deși în școlile de business foarte mulți învață concepte noi și modele de leadership cum ar fi modelul SCARF al lui David Rock, modelul Mentore al lui A. Patterson cu cele 16 competențe ale noului lider sau excepționalele modele de intervenție al dr. Srinivasan Pillay de la Harvard Medical Scool, la noi în țară extrem de puțini lideri le cunosc, iar și mai puțini le folosesc curent și le aplică în dezvoltare.

Și, indiferent că le spunem aptitudini sau rudele lor numite competențe, acestea rămân doar pe hârtia unui certificat într-un sertar sau în vreun CV dacă abilitățile cu care creierul uman le pune în practică nu sunt antrenate și rafinate.

Este motivul principal pentru care noi am luat în considerare un set de 12 abilități pe care liderii din economia digitală trebuie să le rafineze mental pentru a se adapta cerințelor și pentru a face față cu succes tuturor provocărilor zilnice. Iată care sunt acestea:

12 ABILITĂȚI NECESARE NOILOR LIDERI DIN ECONOMIA DIGITALĂ 
GÂNDIRE ȘI PREVIZIONARE Abilitatea de a folosi eficient claritatea minții când decide sau planifică, de a găsi și selecta ușor informațiile relevante și esențiale pentru a le utiliza în avantajul business-ului
EMOȚII Abilitatea de a înțelege și lucra eficient cu emoțiile proprii și cu ale celorlalți. Abilitatea de a înțelege emoțiile universale ale oamenilor și de a găsi soluțiile pentru a-i pune în valoare prin eliminarea fricilor.
MEMORIE ȘI ATENȚIE Abilitatea de a lucra eficient cu memoria, concentrarea și atenția folosind la capacitate maximă resursele mentale de care dispune și a triggerri-lor mnemonici pentru a structura informația
CONFLICTELE Abilitatea de a anticipa apariția unor posibile conflicte, de a lucra foarte bine cu riscurile și presiunea lor și de a controla eficient raportul piedere/câștig în rezolvarea conflictelor.
DECIZIA Abilitatea de a lua rapid, chiar și în condiții de incertitudine, decizii bine echilibrate din punct de vedere emoțional și rațional, concentrându-și atenția pe oportunitățile prezente și viitoare.
RELAȚIONAREA Abilitatea de a îți dezvolta eficient în relațiile cu ceilalți inteligența socială, cea intra-personală și inter-personală prin valori bazate pe respect reciproc, încredere reciprocă și dorință de întrajutorare.
LIMBAJUL SCRIS Abilitatea de a înțelege și utiliza eficient limbajul scris și vizual în mediul natural și în cel digital exprimându-se simplu, concret și convingător, lăsând impresii memorabile și de impact asupra celorlalți.
LIMBAJUL VORBIT Abilitatea de a înțelege și utiliza eficient limbajul vorbit și ascultarea în mediul natural și în cel digital construind mesaje simple dar foarte impactante și cu mare putere de convingere asupra celorlalți
LIMBAJUL CORPULUI Abilitatea de a înțelege și de a utiliza eficient toate formele de comunicare non-verbală mentală și fizică a omului descifrând ușor sentimentele și gândurile celor din jurul său, gestionând bine relațiile.
EMPATIA ȘI ASCULTAREA Abilitatea de a vedea și a-ți imagina lucrurile din perspectiva celeilalte persoane astfel încât să fii capabil să înțelegi sentimentele acesteia și să-i transmiți această înțelegere înapoi rămânând conectați social.
CREATIVITATE Abilitatea de a utiliza eficient neuroplasticitatea creierului prin învățare și deschiderea căilor neuronale capabile să reorganizeze informația și să creeze oricând e nevoie concepte, idei și tipare noi.
ABILITĂȚI DIGITALE Abilitatea de a folosi eficient capacitățile existente și viitoare ale tehnologiei digitale astfel încât să poată dezvolta strategii de succes în fața competitorilor digitali din piață.

Este nevoie ca liderii din industria asigurărilor și din celelalte industrii să își rafineze abilitățile? Au liderii nevoie de un model mental adaptat economiei și competiției digitale aflate în creștere rapidă? Au nevoie să învețe leadership multigenerațional?

Predicțiile viitorului apropiat ne oferă multe răspunsuri la aceste întrebări. În momentul de față avem în companii ca angajați trei generații active diferite ca gândire și comportament: Baby Boomers, X și Y. Și în curând (la 01 ianuarie 2017) se va activa în piața forței de muncă și generația ”fulgilor de zăpadă”, generația Z considerată ca fiind o altă specie umană. Iar generația următoare, cei mai noi membri ai societății umane, va desăvârși opera schimbărilor umane.

Minunat este că în piață pe poziția de consumator avem 6 generații, căci la cele patru enumerate anterior se adaugă și Seniorii dar și cei mai noi membrii, Generația ALPHA.

Se estimează că în 2-3 ani generația Y va ocupa peste 50% din forța de muncă. Poate chiar 60% pentru că azi sunt la nivelul de 44%. Evoluția tehnologiilor digitale este explozivă. Deja evoluția ne-a împărțit în nativii digitali (generațiile Y și Z) și imigranții digitali (Baby Boomers și X) care se pare că se vor transforma în curând în ”dinozauri” digitali.

Nici o companie nu va investi sute de mii de euro ca să-și pregătească generațiile mai vechi în competiția digitală. De ce ar face acest lucru? Vorbim de business și deci de profit. Va fi mai simplu pentru companii să angajeze nativii digitali care deja au peste 15.000 de ore de utilizare a noilor tehnologii pentru că, nu-i așa, au crescut cu ele.

Ca atare tehnologia evoluează, angajații și consumatorii se schimbă. Șansa liderilor de azi, majoritatea aparținând generațiilor Baby Boomers și X este să demonstreze că:

  • Își pot rafina abilitățile mentale care să le sporească performanțele
  • Pot să conecteze și să integreze generațiile active formând echipe competitive analogic și digital
  • Se pot adapta cerințelor și provocărilor aduce de actuala economie digitală

Iar pentru ca toate acestea să se întâmple și să fie mai eficient, agenția noastră oferă liderilor din asigurări aflați în poziții de cel puțin director de agenție sau sucursală programul ” Leadership Brain for the digital economy”.

Participând în programul de 2+1 zile liderii au posibilitatea să implementeze în echipele lor noile tehnici și metode cu ajutorul unui caiet de implementare pe 90 de zile și o trusă de instrumente on-line. După implementare este alocată o zi de follow-up.

Mai există și varianta unui curs de 8 ore special dedicat generațiilor : Multi-generational Leadership.